Skip to main content
Grote schilderijen Kleurrijke schilderijen Abstracte schilderijen
BLACK FRIDAY SALE - Ontvang een gratis baklijst bij een schilderij - code: "black friday"

Een schilderij ophangen – Waar moet je op letten

schilderij kopen

Een schilderij ophangen

Een schilderij geeft een ruimte sfeer, kleur en persoonlijkheid. De vraag is dan ook niet of je een schilderij moet ophangen, maar waar en hoe je deze moet ophangen. Waar moet je op letten? En hoe zorg je er voor dat het schilderij in de juiste ruimte en op de juiste hoogte hangt? Wij hebben de do’s and don’ts voor je op een rijtje gezet

Het juiste formaat kiezen van het schilderij

Het kiezen van de juiste maat van een schilderij is belangrijk. Er zijn uitzonderingen, maar een algemene regel is dat een kunstwerk ongeveer de helft tot driekwart van de lege ruimte mag vullen. Een simpele rekensom die je hierbij kunt gebruiken is de breedte/hoogte van je vrije muur x 0,57. Is de lege ruimte bijvoorbeeld 1,5 meter hoog en 2,5 meter breed? Doe dan 1,5 x 0,57 voor de hoogte en 2,5 x 0,57 voor de lengte. Een ideaal formaat voor deze ruimte zal dan rond de 80 x 140 zijn.

Boven de bank is een perfecte plek voor een horizontaal kunstwerk. Zorg er wel voor dat het schilderij minimaal 2/3e van de breedte van bank is en maximaal de gehele breedte van de bank. Is je bank 230cm breed, kies dan voor een werk met een minimale lengte van 150cm. De 2/3rde regel geldt ook voor boven het bed. Een slaapkamer is meestal rustig ingericht met subtiele kleuren, daardoor kun je echt knallen met een schilderij. Ga voor werken van minimaal 120 cm breed voor in je slaapkamer.

Op een smalle muur in bijvoorbeeld een gang of trappenhuis werkt een verticaal schilderij het beste. Houd hier aan alle zijde minimaal 40 cm vrij. Is de ruimte klein en krap? Kies dan niet voor een groot schilderij, want een groot schilderij is het mooist om te bekijken van een afstand, zodat je het helemaal in je op kan nemen.

De juiste hoogte kiezen voor het schilderij

Een schilderij ongeachte het formaat en in welke ruimte je het gaat hangen, hang je idealiter op ooghoogte. Op die manier wordt je blik automatisch naar het schilderij getrokken en wordt je kunst een echte eyecatcher. Als je een schilderij te ver boven je meubels hangt, houd je een ongemakkelijke, lege ruimte over. Hang je hem te laag dan kan deze makkelijk beschadigen en heeft het niet de ruimte en leegte er om heen die een kunstwerk verdient. Ook voelt het dan net alsof het kunstwerk maar ergens opgehangen is en dat het geen onderdeel is van het interieur.

In ongeschreven regel is dat een schilderij rond de 140 en 150 centimeter vanaf de grond hangt. Dit noemt men de zichthoogte. Natuurlijk zijn er uitzonderingen bij hele grote werken en afzonderlijke maten, houd daarom ook altijd het gevoel in de ruimte in de gaten. Let daarbij ook op dat een groot schilderij genoeg lege ruimte er om heeft zodat het helemaal tot zijn recht kan komen.

Het is ook slim om eerst uit te proberen hoe je schilderij gaat hangen. Dit kun je heel makkelijk doen met een oude krant of een stuk papier. Knip een stuk papier in de grootte van de lijst en plak hem op de muur. Wil je hem wat meer naar links, of is deze plek niet zo mooi? Zo kun je dat al zien voordat je een gat boort in de muur

Een tweeluik schilderij ophangen

Een tweeluik bestaat uit twee schilderijen die elkaar aanvullen. Dit kunnen twee schilderijen zijn die samen gemaakt zijn, of twee losse werken waar een duidelijk verbinding te zien is. Een schilderij alleen is al een krachtig beeld, maar een tweede schilderij ernaast kan het nog interessanter maken. Daarbij zijn twee vierkante schilderijen naast elkaar een mooie alternatief voor van één horizontaal schilderij.

Wil je graag twee schilderijen ophangen? Zorg dan dat de schilderijen allebei dezelfde lijst hebben en hang ze dan niet te ver uit elkaar. Als je dit doet voelt het namelijk alsof ze niet bij elkaar horen.

Een gallery wall ophangen

In plaats van één groot schilderij kun je natuurlijk ook meerdere kleine werken bij elkaar hangen. Zo kun je een grote ruimte vullen en creëer je dynamiek op de muur.

Maak een selectie omtrent een thema, b.v. familie, reizen, herinneringen of gewoon waar je blij van wordt! Ook kun je kiezen voor een paar kleuren die steeds terug komen, hang wel de koele tinten bij elkaar, en de warme tinten op een andere plek. Kijk daarbij ook goed naar de kleuren van de kamer waarin ze komen te hangen en naar de kleur van de muur.

Ook bij een gallery wall is het een goed idee om een voorstelling te maken van hoe de schilderijen op de muur komen te hangen. Een snelle manier is om alles op de grond neer te leggen en er van bovenaf naar te kijken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook van kranten of bruin craft papier sjablonen maken in het juiste formaat en ze eerst op de muur proefplakken. Ben je handig op de computer? Dan kun je ook een compositie maken in Photoshop. Blijf net zolang met alle kunstwerken schuiven, haal er dingen uit en in totdat je helemaal tevreden bent.

Hoewel men vaak denkt dat schilderijen symmetrisch horen te hangen, is dit niet altijd het beste voor een gallery wall. Door een aantal schilderijen asymmetrisch te hangen trekt het de aandacht. Laat ongeveer 4 tot 15 centimeter ruimte tussen de schilderijen, en hoe minder lijsten je gebruikt hoe dichterbij de schilderijen bij elkaar mogen hangen.

Ophangsystemen voor een schilderij

Ben je meteen verliefd op het schilderij en wil je nooit meer een andere, dan ga je voor een gat, schroef en een plug in de muur. Er zijn verschillende haken die bevestigd kunnen worden op de achterkant van een schilderij en lijst. Ronald Hunter gebruikt bijvoorbeeld simpele haken die perfect voor schroeven zijn. Mocht je een specifieke voorkeur hebben vraag hier dan na voordat je het schilderij koopt.Als je van plan bent om regelmatig iets anders op te hangen overweeg dan een ophangsysteem met perlondraad. Dit is een flexibel systeem waarbij je een rail bovenaan de muur plaatst en de schilderijen aan een transparante draad hangt. Zo kun je makkelijk in hoogte en plek variëren zonder dat je steeds opnieuw hoeft te boren.

Je kunt een schilderij in plaats van ophangen natuurlijk ook neerzetten op een kast of side table. Een andere moderne manier is om meerder kleinen werken op een fotoplank naast elkaar te zetten met een kleine overlapping. Dit zorgt voor een leuk speels effect en daarnaast kun je de schilderijen ook makkelijk vervangen.

En met welk bevestigingsmateriaal je het schilderij ook gaat ophangen, meet altijd goed aan de achterkant hoeveel verschil er zit tussen de bovenkant en waar de schroef of haak moet komen.

Gebruik als laatste een waterpas om te zien of het schilderij echt recht hangt.

Extra tips!

Heb je je droom schilderij gevonden maar is het niet de juiste maat? Ronald Hunter biedt de mogelijkheid om een schilderij aan te passen in formaat. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat.

Vind je het moeilijk inschatten of het formaat van het schilderij past op de muur waar je het wilt ophangen? Neem dan contact met ons op, wij kunnen een schilderij uit onze collectie digitaal in je kamer plaatsen om een beter beeld te krijgen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie en wil je op de hoogte blijven van nieuwe werken in onze galerie? Volg ons dan op Instagram.